Mükemmel Tweet Nasıl Olmalı?

Bu konuda söz sahibi olabilecek kadar iyi bir tweeter kullanıcısı değilim fakat Sosyal Medya'nın işleyişini anlayabilecek kadar bilgim var. "Mükemmel Tweet" tanım olarak biraz fazla abartılı olsa da kullancıların bu konuda çok fazla eğilimleri bulunmakta.

Peki, Mükemmel Tweet'i yazmak için neler yapmak gerek?

Daha çok zaman ayırın:
Aklınıza her geleni yazmayın. Yazdığınız yazı açıklayıcı, net ve okunaklı olmalı. Öncelikle düşünmeye, sonra da yazmaya yeteri kadar zaman ayırın. İmla kurallarına uygunluk ve düzgün bir dil, attığınız Tweet'in okunaklılığını yükseltecektir.

140 değil, 100 karakter:
Tweet'inizin taslak halini hazırlarken 100 karakterlik bir alanınız olduğunu varsayın. Biliyorum ki çoğu kişi için daha aklınızdakini toparlayamadan o sayacın bir bir ger sayması çok gıcık bir durum. Hele ki 100 karaktere sığdırmak... İşin bu kısmı kişinin tamamiyle uygulamalı edebiyat becerisine bakıyor. Uzun uzun yazmaya alışan Blogcular için bu hayli yıldırıcı bir durum olsa da Twitter'ın sunduğu küçük imkanlarla bir süreç git gide daha kolay bir hal alıyor. Peki diğer 40 karaktere ne oldu? Okumaya devam edin, göreceksiniz...

Anahtar kelimeniz için köşeli parantez kullanın:
Tek bir tweet içeresinde birden fazla anahtar kelime kullanmak çok da akıllıca değil. Bunun dolayı, anahtar kelime kullanmak istiyorsanız bunu özenle seçin. Anahtar kelimenizi köşeli parantez içerisinde almanız, ilgili kelimenin anahtar kelime olarak algılanması açısından daha akıllıca olacaktır.

Örneğin: 
iPhone 5 vs Galaxy S4  [Teknoloji Blog]

Tüm harfleri büyük harf kullanmayın:
Tabii ki derdiniz birilerine BAĞIRMAK değilse... IRC (Internet Relay Chat) kullanılmaya başladığından beri tüm harfleri BÜYÜK yazmak, yazan kişinin okuyucuya bağırdığı hissiyatını yaratır. İnternet jargonu dolayısıyla, bu, böyledir. Siz de tweetlerinizdeki yazıların tümünü büyük harfle yazmayın. Caps Lock tuşunuzu kontrol edin...

Hashtag kullanın:
Mükemmel Tweet'in anahtar noktasu hashtag (#) ya da diyez sembolü ya da kare ya da paralel... Artık ismine ne derseniz. Ama nasıl ki taksim (/) işareti bilgisayarın hayatımıza girmesiyle ismini slash olarak değiştirdi, paralel işareti de isimini hashtag (heşteg diye okunur) olarak değiştirdi. Onun için, bu şekilde kullanmaya alışın. Peki ne işe yarar hashtag?

Aslında çok da üzerinde durmaya gerek yok. Her tweeter (artık facebook'da da var)  kullanıcısı gibi hashtagin ne iş yaptığını biliyorsunuzdur. Bu küçük sembol, arkasından gelen kelime grubu her neyse, o grubun ana başlık gibi tanımlanmasına ve #+metin kombinasyonu aynı olduğu zaman bu kombinasyonu taşıyan tüm tweetlerin tek bir başlık altına toplanmasına yarar. Kısacası, tweetinizin ilgili olduğu konuyu belirtmenize ve bu konuyla ilgilendiğinizi tüm dünyaya göstermenizi sağlar.

Hashtag, yazdığımız o kısacık yazıları, kişi ayırt etmeksizin tüm dünyaya yaymamızı sağlayan sihirli bir semboldür. Bundan dolayıdır ki dikatli kullanılması gerek. "Büyük güç, büyük sorumlulukla gelir." der Yoda. Ha keza hashtagde de buna emsal bir durum var denebilir. Her ne kadar amacımız kendimizi dünyaya göstermek olsa da, bu sistemin kötüye kullanılmaması için, twitter önleyici bir otomasyon kullanmaktadır. Bu otomasyon, bir tweet içerisinde ikiden fazla hashtag kullanınca, iligili tweeti, spam (gereksiz) olarak işaretler. Bu olayı sürekli devam ettirmeniz, hesabınızın süresiz olarak askıya alınmasına neden olabilir.

Kısaltma işratlerini kullanın:
140 karakter kafalarımızdaki düşünce cümbüşlerini duyurmak için çok az. Bundan dolayı bu sınırlamada olabildiğince kendimize yer kazanmalıyız. Örneğin "ve" yazmak yerine "&" işaretini kullanmak "yüzde yüz" yazmak yerine "%100" yazmak bize avantaj sağlayacaktır.

Buradaki dikkat edilmesi gereken nokta, kısaltmaların herkes tarafından anlaşılabilir olmasının gerekliliğidir. "ve benzerleri" yerine "vb" yazmak herkes tarafından bilinen bir kısaltmadır, fakat, "Seni Seviyorum Sevgilim" yerine "SSS" yazmak anlam kargaşasına neden olacak ve kimileri tarafından "Sıkça Sorulan Sorular", bir başkası tarafından "Silah Sistemi Subayı", başka biri tarafındansa "Server Side Scripting" gibi algılanabilecektir.

Buna ek olarak kısaltmalarda yine hitap ettiğiniz kitle önemlidir. Örneğim matematik ve bilgisayar gibi alanlar uğraşanlar "||" sembolünün "veya" anlamına geldiğini anlayacaktır. Sizi takip edin kitle ya da hedef kitleniz bu yöndeyse, kullanmaktan çekinmeyin. Fakat normal bir tweetde bunu kullanmak pek akıllıca olmayacaktır.

Tweetlerinizi linkleyin:
Arama Motoru Optimizasyonunun en temel bileşeni site linklemektir. Zaten bu alanda çalışma yapan birisi bu fırsatı kaçırmayacaktır. Bu amaçla yazılmayan tweetler için de, yine, bu işlem önemlidir. Örneğin, sizi heyecanlandıran bir haber ilgili haberi linklemeniz, hem bu konuyu ilk kez duyan birisi varsa, konuyla alakalı verdiğiniz bilginin güvenilirliğini yükseltmenize, buna paralel olarak, takipçilerinizden güven kazanmanıza neden olur.

Örneğin:
Emeklilik yaşı 20'ye düşmüş!  -  [Hürriyet]

Link eklemedeki en önemli olan detay linkleri, çeşitli link kısaltma servisleri aracılığıyla kısaltıyor olmanızdır. Hani az önceki "Peki diğer 40 karaktere ne oldu?" sorusunun cevabı burada yatıyor. 140 karakterin içerisinde ayrıdığımız 40 karakterin 20'sini link ekleyeceğimiz alan için ayırıyoruz. Günümüzde sıklıkla kullanılan "bit.ly" ve "goo.gl" gibi link kısaltma servisleri sizin uzun linkinizi alır ve kalıcı olarak kullanabileceğiniz bir kısaltma verir. Bu kısaltma genellikle 19 nadiren 20 karakter olmaktadır.
20 karakter boşluk bırakın:

Re-Tweet Alanı
Twitter 140 karakter. 100'ünü metin için sildiniz. Ne yapar? 40... Onun 20'sini de link vermek için sildiniz. Geriye kaldı 20. Bu alan ise, yazdığınız tweeti, retweet etmek isterse diye ayırın. Peki neden retweet etmek için ayırıyoruz?

Kendim de dahil olmak üzere çoğu kez retweet edeceğim bir şeyi, yanında bir kelime de olsa kendi yorumumu ekleyemeyeceğim için, ya da bir arkadaşıma mention olarak gönderemeyeceğim için, kapatıp retweet etmekten vazgeçtim. Bırakacağımız 20 karakterlik bu alan, takipçinizi retweet etmekten vazgeçmesini engellemek için ayırıyoruz.

Örneğin:
Emeklilik yaşı 20'ye düşmüş!  -  [Hürriyet] - inanmıyorum!! 


Tabii ki yukarıda verdiğim rakamlar mutlak birer değildirler. Sadece genel izlenimlerim sonucunda ortaya çıkardığım sonuçlardır. Örneğin metninizi daha kısa yazdığınız zamanlarda, diğer alanlara daha fazla boşluk bıramanız halinde de "Mükemmel Tweet"iniz bozulmayacaktır.

Sevgiler, Takipte Kalın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Google Maps Üzerinde Birden Fazla Noktayı İşaretleme

MS SQL Server 2008 - MS SQL Server 2012 Restart Computer Hatası

HTML - Focus Kullanımı