Photoshop Özel Efekt Yapımı Birinci Bölüm

Bu dersin temel amacı, bir ressam ya da güzel sanatlarla uğraşan biri olmasanız da, size basit yöntemlerle özel efektler çizmeyi göstermektedir.

Bu uygulamayı çeşitlendirerek ve genişleterek zaman içerisinde çok daha iyi çalışmalar yapabilirsiniz.

İlk önce ihtiyacımız olan, büyük bir stock fotoğraf. Bu tarzdaki fotoğrafları iStock, devaintArt gibi sitelerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Ya da deneme amaçlı olarak çalışmada kullanacağımız fotoğraf üzerinde deneme yapabilirsiniz.


Fotoğrafımızı açtıktan sonra üzerinde çalışacağımız katmanları oluşturmaya başlıyoruz. New Layer seçeneği ile ilk başta tamamen siyaha boyalı bir katman, ardından da ilk efektimiz olan mavi ışık küresinin katmanını oluşturun.

İpucu: Photoshop’da çalışırken, oluşturduğunuz her katmana isim vermeniz, proje büyüdükçe istediğiniz katmana ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Aynı amaca ya da bölgeye hizmet eden katmanları ise grup haline getirmek, büyük projelerde katman kalabalığı olmasına engel olur.


Çizimine başlayacağımız ilk şekil mavi ışık küresi. Düzgün ve gerçekçi bir küre oluşturabilmek için ışığın kararma (Fade) etkisini ve merkezdeki yüksek aydınlık endeksini iyi gözlememiz gerekir. Photoshop bu konuda bize fazlasıyla yardımcı olmaktadır.

Kullanacağımız ilk araç Brush Tool (Fırça) olacaktır. Fırçayı seçtikten sonra yapmamız gereken ilk ayar Hardness, yani, fırçanın sertlik oranıdır. Fade etkisini yakalayabilmek için gerekli olan mutlak nokta, Hardness değerinin sıfır olmasıdır.

Sertliği sıfıra indirdikten sonra sıradaki adım küremizin boyutunu belirlemek. Bunu sağlıklı bir şekilde yapabilmek için üzerine efekt ekleyecek olduğunuz fotoğraf ya da resmin üzerinde denemeler yapın. Fırçayı büyültüp küçülterek hayal ettiğiniz ideal maksimum büyüklüğü gözünüze kestirin.

Ben bu çalışmada maksimum boyut seçimimi 300px civarında yaptım. Fırçamız hazır olduğuna göre, artık çizime başlayabiliriz.


İlk adımımız, mavi tonlarında bir ışık küresi yapacağımdan dolayı elimdeki, gözü yormayan, en koyu mavi rengi seçiyorum ve bir kez tıklayarak ilk noktayı oluşturuyorum.


İlk başta da bahsettiğim gibi buradaki temel amaç sanatçı olmayan birisine, işine yarayacağı ya da geliştirebileceği kadar Digital Art örneklemek. Bundan sonraki adımlar bu işin aslında Photoshop’da da gayet kolay olabileceğini açıkça gösterecek.

İkinci adımda fırçamın boyutunu göz kararı biraz daha küçültüyorum ve elimdeki mavinin bir açık tonunu seçerek, ilk dairenin ortasına bir kez daha tıklıyorum.


Bundan sonraki adımlarda yapmanız gereken bu tonlamayı açarak, kürenizin ışıklandırması gözünüze güzel gelinceye kadar devam etmeniz. Unutmayın, ışığın yayılma prensibini incelemeniz ve ışık üzerine çalışmalar yapmanız alacağınız sonucu daha gerçekçi ve güzel kılacaktır. Aşağıda benim elde ettiğim sonuç gözükmektedir.


#000066 ile #ccffff renkleri arasında oluşturacağınız bir renk kartelâsı sonuçdakine benzer bir küre elde etmenize yardımcı olacaktır.

İpucu: ColorCombos gibi online kartela oluşturan sitelerden bu tarz geçişleri ve ara renkleri kolaylıkla bulabilirsiniz fakat göz algısı gelişimi açısından deneme yanılma yöntemi ile çalışmak daha eninde sonunda ortalamanın üzerine sonuçlar almanız konusundan yardımcı olacaktır.

! Uyarı !
Bundan sonraki adımlar hayal gücü ve deneme yanılma gerektirir. İlk seferinde yapmazsanız bile yılmayın. Daha çok denedikçe ve pratik yaptıkça daha iyi sonuçlar alacaksınız.

Küremizi oluşturduktan sonra sıra geldi ışık izleri ve huzmeleri yapmaya. Bunun için bilmeniz gereken şey, Photoshop’da, Smudge Tool (Bulaştırma Aracı) çalışma prensibidir. Şöyle ki, Smudge Tool, kara kalem veya pastel boya resim yaparken renkleri dağıtmak için yaptığımız parmakla dağıtma işleminin bir benzeri, hatta replikasıdır. Parmağınız (silginiz, pamuğunuz vs.) ne kadar fazla alana nüfuz ediyorsa, sürükleme işlemi başladığında peşi sıra o kadar rengi alıp götürecek ve renk tükendiği zaman işlem bitecektir. Ayrıca buradaki diğer bir faktör ise parmağınızı ne kadar sert bastırdığınızdır. Çünkü ne kadar sert bastırırsanız etraftan toparladığınız renk o kadar fazla olacaktır. Smudge Tool’un, Photoshop’daki asli görevi bu işlemi yerine getirmektir.

Smudge Tool’u kullanırken bilinmesi gereken bu iki faktör ise araç seçildikten sonra Diameter (Temas Genişliği) ve Strength (Baskı Kuvveti) şeklinde görülebilmektedir. Bu iki değeri oynayarak ve yaratıcılığınızı kullanarak elimizdeki küreye bir kuyruk oluşturmaya çalışacağız.


Denemekten kaçınmayın, gözünüze ve hayal gücünüze uygun gelinceye kadar çekiştirin. Bu yöntemde kuş, deniz anası veya akla hayale gelmeyecek bir çok şekle benzetme yapılırsa  çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Benim elimdeki sonu aşağıdaki gibi.


Konunun ikinci parçasını da en kısa zamanda hazırlayıp yayınlayacağım. O zamana kadar işinize en yarayacak şekli oluşturmaya çalışın.

Sevgiler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Google Maps Üzerinde Birden Fazla Noktayı İşaretleme

MS SQL Server 2008 - MS SQL Server 2012 Restart Computer Hatası

HTML - Focus Kullanımı